Flicka möter pojke

by

smith1Jag har just läst Ali Smiths Flicka möter pojke. Denna roman ingår i den sk ”mytserien” som är en serie böcker som utges i ca 35 länder världen över. I mytserien tar sig internationellt välkända författare an myter från antika Grekland, Kina osv. och gör något alldeles eget av dem.

I Flicka möter pojke är det en av Ovidius klassiska berättelse ur Metamorphoser som får en helt ny tappning. Myten handlar om Iphis – flickan som borde ha dödats direkt efter födseln pga sitt kön men som på gudarnas inrådan överlever genom att uppfostras som pojke av sin mamma. Snart växer hon upp och förälskar sig i en annan kvinna.  Vad säger gudarna om detta måntro?

Ali Smiths leker mycket fritt med myten i sin roman. Det handlar om kärlek. Om systerskap. Om att vara flicka eller pojke eller kanske lite av varje. Det är poetiskt. Politiskt. Och himla fint.
orkanpartyt  
En annan roman i mytserien är Orkanpartyt av Klas Östergren. I denna bildar de nordiska myterna om Loke bakgrund. Båda dessa böcker kan du låna i biblioteket.

/Elin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: