Om jullängtan

by

Julen betyder olika saker för olika personer. Här är två versioner av jullängtan uppdiktade av två elever på skolan:

Julberättelse 1

julgran1Jag låg vaken hela natten för att kunna höra tomten komma genom skorstenen. Jag sprang upp ur sängen för att titta om jag kunde se hans fotspår i snön genom mitt fönster. Lyssnade efter slädens bjällror och renarnas hovstamp. Brukade somna till slut av trötthet men ändå vakna tidigt på morgonen. Springa och väcka min storebror och viska i hans öra ”nu är det julafton och tomten har varit här”. Sedan springa ner för trapporna medan adrenalinet pumpade i min unga kropp. Nyfiket stoppa ner handen i min röda julstrumpa för att få känna efter vad paketet hade för form. Plötsligt inse att strumpan är tom! Inget paket, ingen tomte, ingen jul. All julmagi, hopp och glädje försvinner. Plötsligt vaknar jag ur min fantasi och inser att jag är född i en kultur där julen inte existerar. Jag är ett barn som bara får drömma om att få skriva önskelista till tomten och sedan posta den till honom, vänta på honom och sedan sitta tillsammans med hela familjen och öppna paket som han har lämnat. Äta pepparkakor och titta på Kalle Anka i pappas famn. Sitta vid den sagolikt vackra granen och sjunga alla julsånger. Det var allt jag önskade mig när jag var en liten liten flicka.

Åren gick och jag blev äldre. Hoppet om svensk jul försvann men inte längtan. För att ändå få uppleva och fira jul gick jag ut men vännerna runt i stan och njöt i stället av julstämningen där ute i kylan, av den vita snön och massor med olika färger i julskyltningarna. När det blev för kallt gick vi in på nåt café och drack något varmt med en lussebulle. Många tycker att julskyltningar är tråkiga och onödiga. Det är nog för att de har jul hemma. men för människor som mig är det den enda julmagin vi får uppleva.
 

Julberättelse 2

julJul firas för att fira Jesus födelse. Men de flesta tänker inte på jul som en religiös högtid längre utan de tänker på presenter, god mat, att umgås med sina nära och kära och ha kul tillsammans. Det är så jag själv upplever jul. Eftersom jag har en annan religion firar jag jul mer på ett traditionellt sätt än en religiös högtid.

 Själv börjar jag min jul genom att klä julgranen en vecka innan, hänga alla juldekorationer, börja köpa massor med presenter som jag i förväg planerat och länge sparat pengar till. Jul för mig betyder mycket kärlek som inte visas vardagligt. Det betyder även att samlas med min familj och min släkt, äta god mat som består av köttbullar, prinskorvar, julmust, potatis och många andra goda rätter. Till efterrätt blir det pepparkakor och lussebullar och sedan avslutar vi ätandet med att öppna en Aladdin chokladask. Sedan öppnar vi presenterna och är glada och nöjda. Vårt vardagsrum är dekorerat som finast, med julduk på julbordet, med doftande ljus som ger doften av den härliga vintern, med en julstjärna hängande vid fönstret och ljusstake på fönsterbrädan.

Allt vi gör denna dag gör vi långsamt för att kunna njuta av dagen och kärleken till varandra. Det gäller även att glömma allt ont och kunna förlåta varandra och bara önska varandra lycka i livet. För mig så har julen blivit en viktig tradition som måste firas varje år. För just vid den dagen så finns de starka banden som består av kärlek, den trygga känslan och mycket mer. Jag kan inte tänka mig ett år utan jul. Kan ni det?

Tack så mycket för att ni ville dela med er!

/Elin

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: