Tjuvarnas stad

by

Nyss tillbaka från ett bokprat i T3A. Fick chans att tipsa om några himla bra böcker så det var så klart kul. Men som alltid när jag sätter igång och babblar så sprang  tiden iväg och egentligen hann jag bara berätta mer ingående om tre böcker.

benioffEn av dem var i alla fall Tjuvarnas stad av David Benioff, en spännande historia som utspelar sig under tiden för andra världskriget. I fokus står Leninggrad under tyskarnas belägring 1941-42. Livsmedelstillförseln är knapp och situationen desperat. Folk äter allt som går att tugga, varken husdjur eller smådjuren på stadens gator går säkra för de hungriga invånarna och till och med bokpärmarnas proteinrika klister tvingas tas till vara. Svälten skördar hundratusentals offer när belägringen bara fortgår och fortgår. 

En av de som svälter men som bestämt sig för att kämpa in mot tyskarna in i det sista är 17-årige Lev. Han är för ung för armén men drar sitt strå till stacken bland annat genom att vara brandvakt om nätterna uppe på taket till huset där han bor. En vinterkall kväll faller det en död tysk ned från himlen. Kanske finns det något ätbart i hans fickor? I nästa ögonblick är Lev arresterad av polisen som ”plundraren” och i hans cell hamnar under natten ytterligare en ung man, Kolja, ”desertören”. I stället för att bli avrättade, som de förväntar sig, förs de nästa morgon till en överste som har en alldeles speciell begäran. De får leva – på villkor att de på fem dagar lyckas skaffa fram 12 ägg till hans dotters bröllopstårta. I resten av romanen får vi följa Lev och Kolja på deras till synes omöjliga uppdrag allt medan deras vänskap växer sig starkare och starkare.

Rekommenderas starkt till den historieintresserade.
» Provläs en bit här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: