Ungt och fräscht

by

På hösten kommer det ju alltid massor av nya böcker. Här är några alldeles färska ungdomsromaner:

Shoo lenHör du till alla dem som läst ungdomsromanen Shoo bre? Den var ju otroligt poppis för några år sedan. Nu har författaren Douglas Foley kommit ut med en ny bok som heter Shoo len. Så här står det mycket dramatiskt på framsidan: ”De är blint förälskade i varandra, men inom loppet av ett dygn kommer hon att dö för hans hand.”  Usch, det låter ju hemskt. Men lite spännande också så klart…

BlodÅsa Anderberg Strollo skrev Bryta om, en av mina favoritromaner 2007. Den har höga mycket utlåningssiffror i biblioteket efter som jag tipsar om den hela tiden! Nu har författaren kommit med en ny roman – Blod. Det låter ju lika ruskigt som i boken ovan, men vad jag har förstått som syftar titeln framför allt på blod som i blodsband och romanen cirkulerar kring den unga Ida som en dag får ett brev från en man som påstår sig vara hennes riktiga pappa. Jag hoppas Blod är lika bra som föregångaren.

Stand-up psychoEn annan bok som jag gillade var Poker mongo som kom förra året. Den handlar om en kille som tar en hjälp av visdomar om hur man excellerar i poker för att försöka få ordning på och excellera i sitt eget liv. Författaren Hans Carstensens nya bok Stand-up Psycho har ett lika knäppt namn och är förhoppningsvis lika bra som Poker mongo. Den handlar om den orädda och något extrema stå-uppkomikern Kajsa Andersson och hennes plötsliga försvinnande. Ska ta med mig denna bok hem över helgen, tror jag.

Tänk om det där är jagTill sist ytterligare en skicklig författare – Johanna Lindbäck har också kommit med en ny bok. En av de saker som är bra med hennes tidigare romaner, En liten chock och Min typ brorsa är att de handlar om ungdomar som är lite äldre och går på gymnasiet. Annars utspelar sig ju de flesta ungdomsböcker på högstadiet. Det samma gäller för Tänk om det där är jag. Här möter vi Agnes som just flyttat från Stockholm till Umeå och ska börja i tvåan på gymnasiet. Nu ser hon chansen att börja om på nytt och verkligen bli den person som hon vill vara. Så här lyder hennes förhållningsregler för sig själv:

1. Var normal. Helt vanlig. Alldeles 100 % normal.
2. Ha normala kläder. Ha normalt smink. Ha normal stil. Säg normala saker. Gilla normala saker. Var bara helt normal i precis allt.
3. Var inte speciell och jobbig och överduktig och frånstötande pluggig.
4. Var öppen och utåtriktad och prata med alla. Ha inte förutfattade meningar. Var snäll och trevlig och glad och vanlig. Låtsas vara det i alla fall. Ta kontakt. Oavsett. VAR ÖPPEN!  (sid 1-2)

Shit, vad jobbigt att börja ny skola!  Jag får flash-backs till hur det var att själv gå i gymnasiet. Hoppas du själv inte känner att du måste vara så himla normal hela tiden! I så fall kanske det kan vara bra att läsa den här boken! 🙂

Allihop finns att låna i biblioteket! Vi ses!

/Elin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: