Nobelpriset till Herta Müller

by

HjärtdjurNobelpriset i litteratur 2009 tilldelas den tyska författaren Herta Müller med motiveringen ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”. Så här sa Peter Englund, Svenska akademiens sekreterare, i samband med presentationen:Redan då var räven jägare

”Det finns en fruktansvärd kraft i hur hon skriver. Det räcker med att läsa en halv sida och man märker på en gång att det är skrivet av Herta Müller. Hon har något eget att berätta som främling i det egna landet och främling i sin egen familj. Hon är inte svår samtidigt som hon kräver uppmärksamhet.” (TT)

Hmm. Det låter intressant tycker jag. Vi har tyvärr ingenting av Herta Müller i biblioteket men vi får väl se vad vi kan fixa fram framöver. Om du är intresserad av att veta mer om författaren kan du kolla in detta klipp från SVT:s litteraturprogram där hon intervjuas.

Du kan så klart också läsa mer i skolans eminenta författarlexikon Alex Online, som du hittar på en elevdator nära dig under ikonen ”Databaser och bibliotekstjänster”.

/Elin

Annonser

Ett svar to “Nobelpriset till Herta Müller”

  1. Elin Hirschfeldt Says:

    Nu har vi fått in Müllers roman ”Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv”. Låna gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: