Författare under hot

by

Idag, den 15 november, är Fängslade författares dag. Det är PEN-klubben som instiftat denna dag för att  uppmärksamma behovet av stöd till fängslade författare och deras familjer. PEN-klubben grundades 1921, och är en internationell organisation som arbetar för att föra fram det fria ordet och påminna om hotade eller fängslade författares avgörande roll i demokratiarbetet världen över. 

Svenska PEN delar idag ut  Tucholskypriset till »en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist«. 2009 tilldelades priset Dawit Isaak,  den svensk-eritreanske journalisten som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea. 2008 var pristagaren Lydia Cacho. Hon har fått utstå hot, tortyr och orättfärdiga fängelsestraff för sina rapporter om de övergrepp som kvinnor och barn utsätts för i Mexiko och i världens fattigaste delar.

Roberto Saviano är en annan av alla de författare som lever under dödshot. Han har haft modet att berätta om den våldsamma verkligheten i camorran, den mäktiga neapolitanska maffian. Reportageboken Gomorra kom ut 2006 och fick stor internationell uppmärksamhet. Saviano ger i denna bok en inblick i en annars dold värld där makt och pengar är allt och där man varken drar sig för mutor, misshandel eller mord.  Gomorra är en läskig men viktig bok och Saviano har fått betala ett högt pris för sina modiga avslöjanden. Idag lever han under ständigt hot.

Kämpa för yttrandefriheten! Stöd Amnesty.
/Elin

Annonser

Ett svar to “Författare under hot”

  1. Elin Hirschfeldt Says:

    2010 års Tucholskypris tilldelades den afghanske författaren och journalisten Samay Hamed: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/samay-hamed-far-tucholskypriset_5679361.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: